greatmoments

Direktlänk till inlägg 14 mars 2021

Det där mental alltså...

Av Jens Larsson - Söndag 14 mars 14:30

Det är fascinerande när man läser om alla studier som försöker sig på att förstå vår hjärna. Allt från den sedan länge bevisade placebo effekten till meditation. Det finns så mycket kraft i vår hjärna som kan användas både för att vi ska må bättre, men dessvärre kan det också göra att vi mår dåligt.


Om det är något som borde läras ut i skolorna så är det mental träning. Det vill säga hur man kan programmera sin hjärna till att fokusera på bra saker, att kunna hantera kritik utan att gå under, att kunna hålla en föreläsning utan att svettas och darra allt för mycket på rösten, men kanske framförallt, hur man kan bli en människa med god och stabil självkänsla.


Idag finns det en otroliga massa krav runt om oss. I allt från tidningar och TV till Facebook och Instagram målas det upp saker som vi tror att vi måste ta efter. Vi läser allas statusuppdateringar om bakning, SPA-besök eller nya frisyrer och tror att alla dessa är en och samma person. Vi läser aldrig om dessa personers dåliga dagar där de känner sig precis lika trötta och värdelösa som vi alla gör lite då och då.


Ibland har vi kanske för lite, eller fel krav på oss, när vi tror att något som vi verkligen vill bara ska hända. Händer det så händer det, och att det inte finns så mycket vi kan göra för att påverka det. Idag kan vi faktiskt göra precis det vi önskar.


Jag gillar den här texten av Anders Haglund.

"I just den andan läste jag någonstans om konstnären Chuck Close som sa: ”Inspiration är för amatörer – vi proffs börjar bara jobba på morgonen.”. Skälet att det är så praktiskt applicerbart beror på att kreativitet är latent i den mänskliga naturen och därför tillgängligt 24/7. Att inte använda sig av det för att göra vad man kan blir därför för mig som en gammal dam som fick frågan om hon köpt någon bingo lott och som då svarade: Nej, om gud vill så vinner jag utan lott. Jag bryr mig inte om hur stark din tro är så får du åtminstone gå och köpa en lott om du vill vinna på lotteri."


Problemet är att vi inte vet vad det är vi vill många gånger. Eller rättare sagt, vi tror att vi vet vad vi vill. Vi vill väl ha ett välbetalt jobb, med tjänstebil och så vill vi ha ett stort hus, sommarstuga och 1-2 utlandssemestrar per år?

Det där låter ju bra, men är det verkligen det du vill? Vill du jobba 40+ timmar varje vecka och bara träffa dina barn någon timme på kvällen? Vill du vara så trött på helgerna att du mest är irriterad på dina barn som stör dig?

Vi har aldrig haft det så bra som nu. Så säger de flesta undersökningar som tittar på hälsa, välstånd och andra hårda fakta. Ändå är vi inte lyckligare nu än för 50 år sedan. Det där tål att tänkas på. För oss själva och för planeten ska vi kanske stärva efter nya saker. Meningsfulla saker. Sådant som tid med familjen. Känsla av lugn och belåtenhet. Vi kan ändå uträtta stordåd, men det kanske inte går lika fort som förut.


Förutom det rent materiella, så är det många inklusive jag själv som istället konsumerar upplevelser i olika former. En av de bästa sätten att göra det på är genom att resa. Och även om det finns en problimatik i att resa ur ett klimatperspektiv, så är det ändå något som jag tror att vi människor måste göra. Vi får förståelse för varandra och vår planet genom att resa. Men helt klart ska man tänka sig för nästa gång man bokar en resa. Kanske kan man nöja sig med att åka till Edinburgh istället för New York. För man kommer garanterat få häftiga upplevelser även i Edinburgh, även om de naturligtvis inte är de samma som i större städer. Kulturutubudet är rikt och chansen till spännande möten är stor den också.


Eller varför inte välja Kreta framför Thailand. Visst, matkulturen blir inte så annorlunda, men i ärlighetens namn kan man faktiskt äta rätt autentisk thaimat i snart varje svensk småstad. Så om man reser för att få perspektiv och träffa andra människor så kan faktiskt Kreta duga lika väl. Och oavsett vart i världen man reser så gäller det ju att undvika de stora turistorterna och istället leta efter det mer genuina. Och om det bara är vackra stränder man är ute efter så finns det i väldigt hög grad även på Kreta.


Fast även med resande gäller det ju att göra det medvetet och inte slentrianmässigt. Res sällan men niga utvalt. Strunta i all inclusive bara för att du vill få lite sol. Satsa på resmål som kommer ge dig något mer. Och framförallt, nöj dig med att resa mer sällan än du är van vid. Både miljön och plånboken kommer att tacka dig.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jens Larsson - Torsdag 3 juni 16:55

När det av olika anledningar inte är möjligt att åka iväg till ett romantiskt resmål, kan du skapa en romantisk weekend hemma. Par med barn behöver tid för att vårda relationen som skapar en stabil grund för ett lyckligt hem. Brist på tid och pengar ...

Av Jens Larsson - Onsdag 21 april 13:49


  I dessa tider när det är svårt att träffas och ännu svårare att resa, så behöver man alla tips man kan få på presenter som man kan ge utan att ses fysiskt. För ens familj och vänner fortsätter ju liksom att fylla år trots att det är en pandemi. ...

Av Jens Larsson - Onsdag 10 mars 14:22

Jack var väl som vilken annan 30-åring som helst. Han hade nyss lämnat hans epok av att vara 20 år och hade tagit steget upp i vuxenligan. Nu var han trettio. Eftersom vädret var vackert och Jack för tillfället "mellan jobb" tänkte han att en promena...

Av Jens Larsson - Torsdag 11 feb 16:43

I dessa osäkra tider och även i trygga tider är det lätt att hetsa upp sig över framtiden. Hur ska det gå på det där mötet, hur ska jag lyckas hitta ett jobb, hur ska jag kunna få en högre position på jobbet, hur ska jag klara av att gå ner i vikt os...

Av Jens Larsson - Måndag 1 feb 16:49

  Begreppet digital nomad betyder att man har ett arbete som man kan utföra varifrån som helst. Eftersom man kan bo var man vill kan man byta plats flera gånger per år och på så sätt se världen samtidigt som man jobbar. Nu vill ön Madeira locka ...

Presentation

Det finns ögonblick i livet som är värda att spara. En del sparar kanske bara de riktigt stora ögonblicken, som när man gifter sig, får barn eller åker på en resa. Många glömmer kanske att det finns små ögonblick även i vardagen som är värda att spara. Gr

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se