greatmoments

Senaste inläggen

Av Jens Larsson - 30 augusti 2019 19:08

Jag satt och gick igenom gamla filer på min dator när den här texten från min studietid dök upp. Man kan ju lugnt säga att jag inte kommer ihåg något av det här nu, över 20 år senare, men kul att läsa ändå.


På samma sätt som kvantitativa metoder har sina rötter i positivsmen har kvalitativa metoder sina rötter i hermeneutiken. Hermeneutik betyder tolkningslära, och den hermeneutiska traditionen går ut på just detta. Man menar att en människa under sitt liv samlar på sig erfarenheter och skaffar sig fördomar som denne sedan alltid bär med sig som en ryggsäck. Positivisten utgår ifrån att han/hon under ett vetenskapligt experiment ska kunna ta av sig ryggsäcken och se helt objektivt på resultatet och forskningen. Men, säger hermeneutikern, det är omöjligt, därför bör man utnyttja och vara medveten om sin ryggsäck när man gör experiment och drar slutsatser.


Man brukar tala om den hermeneutiska spiralen. Den går ut på att man hela tiden utvecklar sin förförståelse. En förförståelse, leder till en undersökning, som leder till ny kunskap, som leder till en ny förförståelse, som leder till en ny undersökning och så vidare. På så sätt når man hela tiden fram till ny kunskap. Hermeneutik handlar mer om moral, etik, erfarenheter och känslor. Hermeneutiken menar att vi måste kunna se in i oss själva (introspektion) för att kunna förstå andra människors känslor (empati). (Thurén 1995)


Man kan delvis säga att positivism handlar om att förklara, medan hermeneutik handlar om att förstå. För visst kan man med positivistiska metoder förklara hur andra världskriget startade. Men för att förstå de känslor som låg bakom, krävs hermeneutiska metoder. Men när man försöker förstå någon annan människas känslor genom att se till sina egen förförståelse, kan man inte kalla dem intersubjektivt testbara. Det är ju inte säkert att nästa forskare kommer fram till samma sak, eftersom den forskaren har en annan förförståelse. Introspektion och empati anser en positivist av den anledningen ha låg realibitet. (Thurén 1995)


En kvalitativ analys bygger på resonemang och argumentation som inte är baserat enbart på statistiska förhållanden mellan olika variabler som beskriver olika objekt eller observationer. När man använder kvalitativ analys förklarar man inte ett fenomen med att jämföra hur någonting förhåller sig till något annat. Kvalitativ analys bygger på olika ledtrådar som sedan ska leda fram till en möjlig lösning. T ex "Vad är det som på morgonen har fyra, på dagen två och på kvällen tre ben.” Ju fler ledtrådar man har desto mindre blir de möjliga lösningarna. Detsamma gäller för kvalitativ undersökning, desto fler ledtrådar man kan samla på sig desto större är chansen att man kommer fram till en så korrekt lösning som möjligt. (Alasuutari 1995, s.7) Man kan också jämför det med en advokat som samlar bevis inför en rättegång. (Lindlof 1995, s. 138)


Alasuutari menar i Researching culture att vetenskaplig forskning kan jämföras med att vara förälskad, när en relation uppstår måste man tolka tecken för att försöka se vad den motsatta personen menar. Ska man fortsätta att bara vara ”vänner” eller ska man våga ta steget mot ett mer ”intimt” förhållande. För att försöka få reda på hur motparten tänker försöker man göra tolkningar av olika små tecken hos motparten, men å andra sidan får man inte bli bedragen av ens egna förhoppningar om vad olika tecken betyder. Samma sak gäller för forskning, där man måste tolka olika tecken och ledtrådar. Men det finns alltid en risk att man, omedvetet eller ej, tolkar i linje med ens egen uppfattning. (Alasuutari 1995 s.38)


Ledtrådarna uppkommer från ett i förväg uttalat perspektiv, dvs en teoretisk ram I en intervju om till exempel TV-filmer kan man studera och tolka intervjun ur många olika perspektiv, hur många filmer ser personen per vecka och hur förhåller det sig till hans/hennes utbildning och yrke. Man kan räkna antalet skådespelare och regissörer som informanten nämner och på så sätt bedöma informantens kulturella kapital. Man kan analyser interaktionen mellan intervjuaren och informanten och så vidare. (Alasuutari 1995)


Utgångspunkten för den kvalitativa metoden är enligt Eneroth (1984) de obeservationer som man gör ”ute i verkligheten”, och målet är att samla och ordna dessa observationer till något begripligt, dvs skaffa sig ett begrepp om företeelsen. Det är just det jag söker att göra. Kampanjledare och kampanjutformare har uppfattningar om hur kommunikation kan/bör gå till i ett visst fall, och jag vill, genom intervjuer, begreppsliggöra dessa uppfattningar utifrån ett kommunikationsvetenskapligt perspektiv. Eneroth (1984) fortsätter med att säga att den kvalitativa metoden söker ett begrepp som ska täcka en given bit verklighet, medan den kvantiativa metoden söker en verklighet för att pröva ett givet begrepp på.


#plugga #högskola #metod

Av Jens Larsson - 30 augusti 2019 15:23

Efter fem veckors semester får man perspektiv. När man ser på livet med lite perspektiv insar man att det mesta är himla bra precis som det är. Det som inte är bra, för det finns en del saker som är obra, behöver man se till att ändra på. Nu. Inte senare.

Det är ju faktiskt jag och ingen annan som har makten över mitt liv. Det är en rätt häftig känsla när man väl tänker på det. Man kan förstås skylla på andra när man tycker att livet är lite sunkigt, men det är ju bara för att det är bekvämast så. Men tänk om man kunde få in i sin lilla skalle att det mesta kan ändras till det bättre om man tar kommandot. Det är ju för f-n jag som är chef i mitt liv!

Så återigen, strunta i vad andra tycker och lev i nuet.

 

#livet #perspektiv #levalivet

Av Jens Larsson - 15 maj 2019 13:14

Historia är en sak som ofta fascinerar mig och att åka till platser där man kan känna historiens vingslag är en häftig upplevelse. Riga har en rik historia som också är kopplad till Sverige. Genom tiderna har de två länderna haft stor kontakt, mycket på grund av att man tidigare mest färdades med skepp. Dels har det varit krig om vem som ska styra, men det förekom också stor handel mellan Lettland och Sverige. Detta avspeglas även idag i ett antal historiska byggnader och platser som finns kvar.


Svenskporten

År 1621 tågade den svenska kungen Gustaf II Adolf in i Riga genom denna port. Sverige hade för tillfället vunnit herravälde över staden. På den tiden var det naturligtvis en hel mur som gick runt Riga för att skydda den. Men idag är det bara Svenskporten som står kvar som ett minne av forna dagar. Porten kallas för Zviedru vãrti på lettiska och är riktigt väl bevarad. Ganska lågt i tak som ju var seden på den tiden. I huset ovanför porten bodde bödeln. När det var dags för en avrättning sägs det att han satte röda rosor i sitt fönster.


Svarthuvudenas hus

En annan gammal byggnad som har bevarats är Svarthuvudenas hus. Här kunde ogifta köpmän övernatta på 1300-talet och platsen var känd för sina vilda fester. Riga har alltid varit ett centrum för handel, och under flera århundraden så möttes man just här.Huset är byggt i gotisk stil och blev förstört under andra världskriget. När Riga firade sitt 800-årsjubileum i 2001 så renoverades dock byggnaden och är nu återigen en prydnad för staden.


Melngalvnu nams som den kallas används än idag för olika evenemang. Konferenser, konserter, middagar och andra kulturella tillställningar.  Namnen Svarhuvud kommer troligtvis från de svarta mössorna eller kalotterna som de ogifta köpmännen bar. Huset är vackert utformat och dekorerat med olika statyer och detaljer i arkitekturen. Även inuti är det helt fantastiskt att kunna vandra genom salarna och se kristallkronorna, takmålningarna och Baltikums största privata silversamling.


#resa #riga #historia #lettland

Bloppis-annons
Av Jens Larsson - 14 mars 2019 12:39

Jag köpte ett tyngdtäcke från Cura för ett tag sedan för att sova bättre om nätterna då jag till och från har problem med sömnen. Dessvärre var även deras svalaste täcke för varmt för mig. Jag har ett varmt sovrum och gillar överlag inte att ha duntäcken och annat på mig. Större delen av året sover jag med bara påslakanet. :-)


Tyngdtäcket var verkligen en trevlig upplevelse och jag upplever att jag blev lugnare och kände mig tryggare när jag hade det på mig. Jag somnade som en stock de nätter jag provade täcket, men dessvärre vaknade jag efter 3-4 timmar av att det var för varmt.


Så nu tänkte jag sälja täcket till någon som är mindre känslig för värme än vad jag är. Täcket är bara använt 4-5 gånger och då förstås med påslakan på.


Skriv en kommentar om du är intresserad av att köpa det. Finns i Göteborg/Mölndal.

Möbler & Heminredning, Säljes - Mölndal (Västra Götalands län)
Pris:    1 000:-
 
Av Jens Larsson - 6 mars 2019 13:17

Ibland kan en så enkel sak som att kolla på en bra TV-serie tillsammans med någon man tycker om vara hur mysigt som helst. I dagens läge när utbudet av TV-serier är så enormt kan man tycka att det borde finnas något för alla. Många seier är dock mörka och våldsamma, inget fel i det kanske, men jag kan sakna TV-serier som är lite ljusare och lite mindre brutala.


En sådan serie är White Collar på Netflix som handlar om en före detta förfalskare som åker fast och får erbjudandet att börja samarbete med den delen av FBI som utreder förfalskningar. En serie med mycket humor och hjärta utan att bli fjantig eller tråkig. 


Nu har White Collar några år på nacken och när jag hade sett det sista avsnittet saknade jag redan möjligheten att kunna mysa i soffan med ett nytt avsnitt.


Är det någon som har tips på serier med samma känsla som White Collar får ni gärna skriva en kommentar!


#tv #mysa #feelgood #livet

Av Jens Larsson - 5 mars 2019 13:51

Under 80-talet var det många som var av uppfattningen at meningen med livet var att ha flest och coolast prylar. Än idag är det många som är fast i det tankesättet. Men det har gjorts många studier kring vad man som gammal (säg runt 80-90 år) värdesätter och önskar sig mer av. Och det är ögonblick i stort och smått.


Varje dag finns det med största sannolikhet minst ett eller två ögonblick som är värda att uppmärksamma och vara tacksam över. Det kan var en kram från någon man tycker om, ett vänligt ord eller kanske ett leende från någon i en affär. Ju mer vi uppmräksammar och tänker på de här små ögonblicken, desto lyckligare blir vi enligt forskarna.


Därmed inte sagt att man också kan satsa på att få uppleva lite mindre vardagliga ögonblick också. Resor, upplevelser, nya människor, film, musik och allt annat som berikar våra liv.


En sak är då säker, det är inte prylarna du kommer att minnas när du är gammal. Det är inte heller prylarna som du kommer att önska att du hade haft mer av. Det är de där små och stora ögonblicken.


#vishet #livet #ögonblick #lycka

Presentation

Det finns ögonblick i livet som är värda att spara. En del sparar kanske bara de riktigt stora ögonblicken, som när man gifter sig, får barn eller åker på en resa. Många glömmer kanske att det finns små ögonblick även i vardagen som är värda att spara. Gr

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards